digital multimeter
آموزش کار با مولتی متر ( قسمت اول )
Rate this post

مولتی متر دیجیتال یکی از حیاتی ترین ابزار تین نصب برای نصب دوربین مداربسته , دزدگیر , درب برقی , خانه هوشمند, تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی است. موضوع مهمی که وجود دارد این است که الکترونیک دنیایی تخصصی بوده و برای کارکردن در هر بخش از آن باید ابزارهای مورد نیاز رو تهیه کرده و با استفاده از این ابزارها بتونید کار رو به خوبی و به دقت انجام دهید .

blue multimeter

آشنایی با مولتی متر

مولتی متر در گذشته به اسم اهم متر شناخته می شد چرا که فقط می توانستید اتصالات و در نهایت مقدار اهم مقاومت ها رو تست کنید ولی رفته رفته مولتی مترها پیشرفته تر شده و کاملتر شدند. در حال حاضر میتوانید با استفاده از یک مولتی متر دیجیتال تمامی قطعات الکترونیک از جمله خازن ها , مقاومت ها , دیودها , ترانزیستورها و … را به راحتی بررسی کنید و به سلامت این قطعات پی ببرید.

همچنین می توانید با استفاده از یک مولتی متر خوب میزان ولتاژ برق و یا شدت جریان برق ( آمپر ) رو هم بسنجید. علاوه بر این که مولتی مترهای امروزی می توانند فرکانس های خروجی مدار و حتی بیشتر رو هم تست کنن و به این ترتیب شما با داشتن مولتی متر یک ابزار تستر کامل رو در اختیار دارید.

مسئله مهم این است که بتوانید با این  مولتی مترها به درستی کار کنید و به عبارتی روش کار کردن با مولتی متر رو به خوبی بلد باشید. در این مقاله روش کار کردن با مولتی متر دیجیتال رو به خوبی یاد خواهید گرفت و  می تونید به وسیله آن قطعات الکترونیکی و وضعیت یک مدار رو بررسی کنید.

professional digital multimeter

مولتی متر دیجیتال در نصب چه کاربردی دارد؟

در هنگام نصب سیستم های حفاظتی و الکترونیکی مانند دوربین مداربسته و دزدگیر ممکن است به مواردی برخورد کنید که سیستم درست کار نکند. اولین کار در این مواقع عیب یابی و تست تجهیزات است که مولتی متر دیجیتال شاه کلید شما برای عیب یابی سیستم خواهد بود.

کاربرد مولتی متر دیجیتال در نصب دوربین مداربسته , دزدگیر, خانه هوشمند و…

مولتی متر در موارد بسیاری هنگام نصب دوربین مداربسته کاربرد دارد. از حالت شماره 12 یعنی وضعیت اتصال می تواند برای بررسی وجود قطعی در سیم استفاده کرد. در مواقعی که چند سر کابل در یک محل دارید و نمی دانید سیم مورد نظر شما کدام است نیز می توان از حالت بررسی وضعیت اتصال استفاده کرد.

در مواقعی که می خواهید از رسیدن ولتاژ به دوربین و سلامت سیستم تغذیه نیز مطمئن شوید می توانید به راحتی با اتصال پراب های مولتی متر به فیش تغذیه و قرار دادن مولتی متر در حالت شماره 14 یعنی ولتاژ DC از سلامت آن مطمئن شوید.

در ادامه سری مقالات آموزش کار با مولتی متر مفصلا به شرح نحویه عیب یابی با مولتی متر هنگام نصب دوربین مداربسته , دزدگیر , خانه هوشمند , درب برقی و … خواهیم پرداخت پس با وبسایت دیاکالا در قیمت های بعدی همراه باشید.

توانایی های مولتی متر دیجیتال معمولی

در ابتدا بخش های مختلف یک مولتی متر آشنا می شویم .در ابتدا تصویر زیر رو ببینید که بخش های مختلف شماره بندی شده و در ادامه هم هر کدام رو به تفکیک و کامل توضیح داده ایم

آموزش مولتی متر دیجیتال

  1. com : این بخش منفی مولتی متر است و سیم های مولتی متر که پروب نامیده میشن و سیم مشکلی باید به این بخش وصل بشه که سیم  مشکلی در مولتی متر یعنی منفی
  2. این بخش برای  تست دو نوع ترانزیستور از نوع npn و   pnp هست که وقتی ترانزیستور رو در این حفره ها به درستی قرار بدید میتونید سلامت و عملکرد ترانزیستور رو تست کنید.( در بسیاری موارد ممکن است این بخش برای تست ترانزیستور به درستی عمل نکند و بهتر از بخش شماره ۱۲ استفاده کنید )
  3. رنج : این اهرمی که مشاهده میکنید  در واقع سلکتور ( انتخابگر ) مولتی متر هست که در بین افراد به رنج معروف هست. بازگرداندن این دسته به بخش های مختلف میتونید مولتی متر رو در حالت های مختلفی مثلا حالت تست دیود – حالت تست مقاومت و قرار بدید.
  4. off : اگر خواستید مولتی متر رو خاموش  کنی باید سمت علامت دار سلکتور  رو   بر روی off قرار بدید.
  5. A : اگر خواستید که شدت جریان ( آمپر ) رو اندازه بگیرید باید سلکتور رو بر روی این بخش قرار بدید، البته دقت کنید که باید هدف تست شما نوع برق AC  باشد .
  6. mA : برای تست شدن جریان ( آمپر) به میلی آمپر باید سلکتور رو در این حالت قرار بدید.
  7. µA : وقتی مولتی متر در این رنج قرار بگیره میتونید میزان آمپر رو بسنجید منتهی به میکرو آمپر
  8. hfe : این بخش برای سنجش قطعاتی مانند اسیلاتور به کار میرود ( اسیلاتورها در واقع نوسان سازها هستند که به صورت کریستال در الکترونیک  شناخته می شوند.
  9.  اگر میخواهید میزان برق یک باتری رو بسنجید باید مولتی متر رو در این حالت قرار بدید
  10.  hz : برای سنجش فرکانس های خروجی مدار است و اگر بخواهید که یک فرکانس رو بسنجید باید مولتی متر در این رنج قرار بگیرد .
  11. برای تست خازن باید مولتی متر رو در این حالت قرار بدید. علامتی که مشاهده میکنید بر روی مولتی متر شمای فنی خازن ها در مدارت الکترونیکی است.
  12.  اگر مولتی متر رو در این رنج قرار بدید چندین قطعات رو میتونید بسنجید و امکان تست وضعیت اتصال – تست دیودها – تست ترانزیستورها و حتی تست اهم در این حالت امکان پذیر است.
  13.  mv : برای سنجیدن میزان ولتاژ خروجی از یک دستگاه باید سلکتور مولتی متر در این رنج قرار بگیرد. توجه کنید که این بخش برای سنجیدن ولتاژ به میلی ولت است و عبارت mv در اینجا همان مفهوم میلی ولت است.در نظر داشته باشید نوع برق باید DC بوده باشد.
  14. v≅ : اگر سلکتور مولتی متر رو بر روی این قسمت قرار بدید میتونید ولتاژ های بزرگ مثل ۲۲۰ ولت رو بسنجید اما از نوع DC
  15.  v∼  : اگر بخواهید ولتاژ از نوع AC رو بسنجید باید مولتی متر رو در این رنج قرار بدید.
  16. برای سنجیدن آمپر بالاتر از ۱ آمپر باید سیم قرمز رو به این سوکت متل  کنید .
  17. VΩ : این بخش محل اتصال سیم قرمز مولتی م تر می باشد و بخش مثبت است. برای کارهای عادی مثل تست اتصال – تست ولتاژ – تست قطعات الکترونیکی و …. باید به این ترتیب عمل کنید که سیم قرمز رو به پورت  شماره ۲ وصل کنید و مشکی رو  به ۱

تصویر کامل برای آموزش مولتی متر دیجیتال

جهت آشنایی بیشتر با کاربرد های مولتی متر و نحوه سنجش آمپر , ولت و مقاومت و همچنین کاربرد مولتی متر در عیب یابی سیستم ها در قسمت های بعدی آموزش کار با مولتی متر با وب سایت دیاکالا همراه باشید.